Webinar organiseren: wat komt er allemaal bij kijken?

Wil je een webinar organiseren en dat goed doen? Wij helpen je met de tips die belangrijk zijn. Zo weet je wat erbij komt kijken. Je komt niet voor verrassingen te staan, om het zelfs de eerste keer meteen goed te doen.

Webinar organiseren

WEBINAR CHECKLIST OP MAAT

We begrijpen dat het best lastig kan zijn om in te schatten wat er bij een webinar komt kijken. Wij hebben meerdere checklists ontwikkeld.

Vul online jouw webinar wensen aan en wij sturen je gelijk jouw checklist. Zo weet je precies waar jij mee aan de slag moet voor jouw unieke project. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

3 basis tips voor een geslaagd webinar

Benieuwd hoe anderen zorgen voor een geslaagd webinar? Wij zetten 3 tips voor je op een rij:

  • Nodig de deelnemers uit
  • Test, oefen, test en oefen
  • Een fijne flow met opvolging

1. Deelnemers uitnodigen

Een webinar stelt niets voor zonder deelnemers, dus het is belangrijk om daar voldoende tijd in te steken. Dat begint al als je nadenkt over het onderwerp, de insteek en wat je wilt gaan vertellen of presenteren.

Wat is het dat de deelnemers graag van je willen weten? En kun je ze teasen met een sterke uitnodiging? Beloof ze wat te leren, te onthullen of te laten zien dat waar ze heel benieuwd naar zijn. Zo verzamel je deelnemers bijvoorbeeld via een persoonlijke uitnodiging, via social media en via je website. Laat de deelnemers zich vooraf inschrijven, om het webinar tot een succes te maken.

Webinar Huis van het Werk

2. Test, oefen, test en oefen

Een webinar vraag om veel voorbereiding, niet alleen wat je wilt zeggen is belangrijk maar ook de foto’s of video’s die de boodschap versterken. Test uitvoerig alle software en appratuur en oefen met de presentatie die je wilt geven. Het voelt even heel anders als de camera aan gaat, dus probeer het een keer uit en zorg ervoor dat het allemaal werkt. En test daarna de techniek weer een keer, en oefen nog een keer om het nog beter te doen. Herhaal dit tot je helemaal zeker bent, en het voelt of je de techniek echt onder controle hebt.

Een Dry-run is een vast onderdeel bij een boeking in onze webinar studio.

3. Een fijne flow met opvolging

Zorg tijdens het webinar voor een fijne flow. Bied ruimte voor interactie met bijvoorbeeld een poll en stel bijvoorbeeld af en toe een vraag. Breng variatie aan in wat je wilt vertellen, speel af en toe een video en houd rekening met de relatief korte spanningsboog die anderen tijdens een online sessie zullen hebben.

Denk ook alvast na over een opvolging, bijvoorbeeld een uur na het webinar of de volgende dag. Stel aan het eind een vraag, om daar op een later moment op terug te komen en de interactie weer even aan te gaan. Zodat het webinar ook waardevol is voor jou.